Kategorier

torsdag 15. august 2013

Hva er DAK?

DAK er en forkortelse for Data-Assistert Konstruksjon. Altså konstruksjon og tegning som utføres ved hjelp av databaserte programmer og redskaper. Ofte brukt av ingeniører, arkitekter og designere i ulike fag. De viktigeste bransjene for DAK-industrien er luftfart, bil, skip og offshore. Slike bransjer har strenge krav til programmene, de skal tåle store tegninger og 3D modeller. Derfor har det blitt utviklet mange DAK programmer som er spesielt beregnet til utvikling av mekaniske konstruksjoner.
På engelsk heter det CAD og står for Computer Aided Design.

 
,
 
 
2D eller todimensjonal innebærer at det finnes to dimensjoner på en flate; høyde og bredde, akkurat som en firkant. Ved hjelp av koordinatene x og y (to dimensjoner) kan vi finne frem på flaten. Todimensjonale objekter har ikke dybde, noe blant annet terninger har. 2D er et matematisk verktøy, men blir også brukt i videospill og informatikk.
 

 


 3D eller tredimensjonal innebærer å lage eller utarbeide tegninger eller prosjekter i et program som har x, y og z akse, slik at man kan ta arbeidet å rotere det fra alle vinkler og vri det hele 360grader. Tredimensjonale arbeider gjør det mye enklere å kunne bedømme om en løsning "virker" eller ikke og kunne se hvordan det ferdige produktet vil komme til å se ut.
 
 
 
 

Det er mange fordeler med DAK. Det har stor nøyaktighet, mange bruksområdet og øker kvalitetssikringen. Det å tegne i DAK gir en mye større frihet i forhold til å tegne på papir. En behøver ikke planlegge så mye utseendemessig, og kan lett foreta endringer underveis. Det er tid og kostbesparende og lett å sende eller motta tegningsdata.
 
Tidligere kunne markedet tilfredsstilles ved å fremstille tegninger todimensjonalt, der det i dag er et voksende behov og marked for tredimensjonale tegninger og modeller. Det finnes flere forskjellige presentasjonsformer og tegninger, vi har blant annet snitt, oppriss, isometrisk, perspektiv og fotorealistisk.  
 
Vanlige programmer som benyttes er blant annet:
Autodesk
  • Autodesk AutoCAD 
  • Autodesk AutoCAD Architecture
  • Autodesk Revit Architecture
  • Autodesk Inventor
  • Autodesk 3Ds Max
  • Autodesk Mudbox
Andre
  • Google SketchUp
  • Solid Works
  • ProEngineer
  • Solid Edge
  • Lightwave (Newtek)

 
 
BIM står for Bygnings-Informasjon-Modell. Det er en måte og digitalisere informasjon på for å gjøre det enklere å samarbeide mellom forskjellige fagområder og aktører. Hele bygget blir tegnet med all informasjonen om alt fra konstruksjon i veggene, til hva slags farge det skal være på huset. Det gjør det lettere å hente ut produksjonsinformasjon man trenger for å konstruere diverse bygg, biler, båter osv. Med BIM kan en enkelt sjekke koalisjoner mellom ulike håndverk som kreves til aktuelle bygg som f.eks. ventilasjonskanaler som går gjennom bæresøyler.


- Yvonne

tirsdag 13. august 2013

Opprette blogg

Her kommer jeg til å legge ut skolearbeid fra mitt studie - Teknisk Design.